lauantai 28. joulukuuta 2013

Historiaa - LIZPEDITIO #7

Tästä seikkailusta oleva alkuperäinen webbisivu on tyystin kadonnut, mutta onneksi olin kirjoittanut jutusn RA-lehteen. Sain alkuperäisen artikkelin skannattuna ja kirjoitin siitä nyt tämän jutun höystettynä muutamalla kuvalla ja lisätiedolla

RA 9/97


OH0LIZ:n tarina

Eipä arvanneet fransiskaanimunkit luostaria perustaessaan kaukaiselle itämeren perukan pikku saarelle, että viisisataa vuotta myöhemmin samaiselta saarelta toinen veljeskunta tavoittelee kuuta taivaalta radioineen ja antenneineen. VTTS ry:n jo perinteeksi muodostunut kesäpeditio nimittäin suuntautui Kökarin saarelle lämpimän kesän alkupäivinä armon vuonna 1997. Mutta ennenkuin sinne asti päästiin oli jo monta asiaa hoisettu ja monta asiaa mennyt pieleen.

Retkikunnan suunnittelutyö alkoi jo vuotta aikaisemmin kun tiedustelujoukkomme kävivät vaivihkaa turistikauden ulkopuolella tutustumassa saareen elokuussa 1996. Kulkuyhteydet havaittiin toimiviksi ja saari muutenkin miellyttäväksi. Maisemat olivat kuin Suomen Lapista, kallioita ja kitukasvuista pusikkoa ja asukkaitakin vain kolmisensataa. Poroja ei sentään nähty. Workittiin muutama kuso ja todettiin että läheltä merenpintaa ei signaali oikein etene (LIZPEDITIO #6)

Pimeän ja kylmän talven mittaan pidettiin suunnittelupalavereita ja teemaviikonloppuna rakennettiin antenneita, kokeiltiin maston pystytystä ja tutustuttiin mukaan otettaviin ohjelmistoihin. Tietenkin harjoiteltiin myös saunomista ja makkaranpaistoa. Jokaiselle lähtijälle määriteltiin vastuualue, esim. pakettiradio, HF, antennit jne. Näin jokaiselle tuli jotain hommia, eikä tarvinnut seisoskella tumput suorina.
Alun perin oli tarkoitus lähteä vain pitämään muutama yhteys HF:llä ja osallistua kesäkuun VHF-testiin, mutta toisin kuitenkin kävi. Eurooppalaiset saivat vihiä tulevasta tieteellisestä retkikunnasta ja kun tieto pääsi leviämään internetin kautta niin vaativat mukaan otettaviksi myös laitteet meteorisirontayhteyksien pitämiseksi VHF:llä. Jenkit taas halusivat pitää yhteyksiä kuun kautta ja SSTV-miehet himoitsivat eläviä kuvia suoraan paikan päältä.
Alkoi armoton laitteiden haaliminen ja kova harjoittelu. MS-yhteyksiä ei kukaan ollut pitänyt aiemmin, kuuyhteyksistä puhumattakaan. Se vain tiedettiin, että hyvät pitää kojeet olla ja kieli keskellä suuta muttei peukalo. Onneksi paikkakunnallamme asustelee MS-yhteyksien maailmankuulu ihmemies, joka auliisti jakoi neuvoja ja opasti. "Tuosta napista kun painat ja tuosta niin kusoja syntyy". Pelko pois ja kamat kassiin, eiköhän se luontokin tikanpojan puuhun aja.

Paljon laitteita, pieni budjetti ja eikun matkaan

Mukaan lähti LIZ:n kova kontestijoukko täydennettynä muutamalla huippumiehellä. Valintakriteereihin vaikutti mm. kova kunto, heikommat kun sortuu aina elon tiellä.
Antennimastoksi saimme kiristettyä paikalliselta disco-yrittäjältä koottavia alumiinimastoja ja sponsoreita saatiin myös korttien muodossa viranomaisten kuunteluun erikoistuneelta alan lehdeltä. Kojeita ja laitteita lainattiin mistä saatiin, Tampereen seutu tuntui olevan siinä suhteessa oivallista aluetta. Budjetti oli pieni, vain polttoaineet ja lauttamaksut sekä mökin vuokra. Lauttapaikat oli varattu helmikuussa ja mökki tammikuussa. THK muutti kesken kaiken kutsumerkkikäytäntöä, mutta onneksi saatiin OH0LIZ-kutsu anottua viime tipassa.
Toukokuun viimeisenä päivänä olivat tarvikkeet komentajan kuuluisassa matkailuautossa, antennit pinottuna piikkiporsaaksi katolle ja sekalainen seurakunta autossa keula kohti suuria seikkailuja. Peditio #7 oli alkamassa.

Ensimmäinen vastoinkäyminen

Forssassa poikettiin paikallisen huoltamon baarin puolella peljästyttelemässä muita matkaajia ja nauttimaan terassilla huurteista. Mitään turhia ruokia ei varattu etukäteen mukaan, saahan sitä sitten matkan varren kaupoista ostaa mitä tarvitsee. Paraisten keskustassa nautittiin viimeiset sivistyneen maailman pitsat moneen päivään ja kun se vihoviimeinen ruokakauppa ennen laivarantaa sattui sitten kohdalle Nauvon saarella, todettiin sen menneen kiinni viisi minuuttia aikaisemmin. Ei auttanut ovien kolkuttelu, osuuskaupan hoitaja oli jo lähtenyt viikonlopun viettoon. Onneksi joillain oli näkkileipää ja lenkkimakkaraa varattuna, ettei nälkäkuolema yllättäisi ennen maanantaiaamua.

Veroraja häämöttää

Mökistä ei ollut muuta tietoa kuin että se on punainen. Harmiksemme saaren kaikki mökit olivat punaisia! Onneksi mökin omistaja osasi soittaa peditiopuhelimeemme ja tilanne selkeni ja mökki osoittautuikin kalliolla sijaitsevaksi vanhaksi kalastajan kotitilaksi. Tilaa oli siis enemmän kuin tarpeeksi.
lippu liehuu
Ensimmäisenä oli vuorossa antennien ja maston pystytys. Puuttumatta karmeisiin yksityiskohtiin sen tarkemmin voin vain todeta, että lopulta masto oli kuin olikin pystyssä syntyneistä epäilyistä ja kattopeltien vääntymisistä huolimatta. Naapurimökin elinkautisensa istunut murhamies ja seikkailijana itsensä elättänyt linnunpelätti lupasivat lämmittää saunan. Kuulemma aikaisemminkin saarella oli vieraillut radiomiehiä, paikkakunnan valot olivat vilkkuneet morsemerkkien tahdissa ja matkaradiot surisseet akuankkaa.


LIZ:n lippu saatiin myös liehumaan puitten väliin. Iltalypsylle pyöräilevä Gunilla-mamma meinasi ajaa ojaan lipun nähtyään.

Langattoman harrastuksen iloa

HF:lle viriteltiin lankoja sinne tänne, lähinnä ne olivat G5RV-tyyppisiä. Piuhat kiinni ja radiot lämpenemään. Talossa oli peräti yksi sulake pienessä tupakkiaskin kokoisessa mittaritaulussa ja valot himmenivät jo matkapuhelinta ladattaessa. Tapettien sisältä sähköjohtojen paikkaa kuvaavista kohoumista kuului merkillistä sihinää ja pimeässä olisi voinut nähdä koko talon sähkökaavion yhdellä kertaa.
Heti aluksi oli pientä Es-keliä kuudella metrillä ja muutama engelsmanni saatiin iloiseksi uudesta maasta. kun oli keitetty pannullinen "Kökarin Kuuluisaa"-porokahvia ja juotu se vastamaalatuista peditiomukeista, päästiinkin testaamaan virallisen peditio-PuuCeen toimivuutta. Kiiltopintaista WC-paperia ei oltu muualla nähtykään sitten kuusikymmenluvun.
HF-radiosta paloi poweri ja seinältä sulake, mutta varakojeita oli sen verran mukana, että homma jatkui lähes keskeytyksettä ja HF:llä tuli yhteyksiä solkenaan.

Erikoiskelejä ja -modeja

Sunnuntaiaamu valkeni aurinkoisena ja ensimmäiset MS-skedit odottivat vuoroaan. Tuuli oli hieman yltynyt. Kuulokkeista alkoi kuulua pirinää ja pingsejä, joita DTR eli digitaalinen nauhurimme sitten hidasti korviemme kuultaviksi. Lokikirja alkoi täyttyä ja takapuoli puutua. Meteorisirontayhteydet olivat totisinta totta. HF oli auki milloin minnekin suuntaan ja grilli kärysi ulkona, vaikka sytytyspalojen sijaan käytettiin virolaisia koipalloja. Kuun kautta ei kuultu mitään, vaikka yritettiin ahkerasti biimailla. Koventuneet tuulenpuuskat kääntelivät pitkää antennia sattumanvaraisesti ja välillä kuukin näytti menevän kovenpaa kuin maan pyörimisestä olisi pitänyt johtua. Puhelimella saatiin tietoa että jenkit kyllä kuulevat kuusta meidän signaalia ajoittain, mutta me emme kuulleet kuin kohinaa.
Välillä käytiin saunassa ja ryypättiin uudemman kerran kahvia. Videokameralla kuvattiin maisemaa ja toisiamme, digitoitiin kuvat PC:llä ja lähetettiin SSTV:llä muun maailman ällisteltäviksi. Pakettiradioyhteydet hoidettiin HF-alueella DSP-laitteistoja apuna käyttäen ja oltiin klusteriverkossa kiinni lähes koko ajan.

Maanantai oli toivoa täynnä

Tulihan se maanantaikin vihdoin viimein ja kauppa aukeni. Kassapoika kaupassa puhui vierasta kieltä, mutta kyllä sille Suomen Markka kelpasi. Ruokaa hamstrattiin kuin pulavuosina ja samalla matkalla käytiin tutustumassa saaren muihin nähtävyyksiin, kuten siihen alussa mainitsemaani luostariin, joka kyllä nykyään on vain kasa raunioita nykyisen kirkon pihapiirissä.
SRAL:n logo?
Lasivitriinissä näytti olevan SRAL:n merkin keskiaikainen esikuvakin luunkappaleiden ja ruukunsirpaleiden joukossa. Paikallisesta leipomosta tilattiin "Äkta Kökar Svarte Brödiä", kyllä siinä leipomomummon naama oli kuin muinoin Hangon keksi, turistikausi kun ei ollut vielä kunnolla alkanut. On muuten mainiota suolen toiminnan parantajaa, tämä musta leipä. Näillä peditioineillammehan olemme aina pyrkineet tutustumaan paikkakunnan kulttuuri- ja muihinkin nähtävyyksiin, linnanraunioihin ja sen sellaisiin. Lisäsivistys, ainakaan meille, ei ole koskaan pahasta.
Vahvistukseksi saapui iltalaivalla myöskin QRM-managerimme keralla XYL:sä ja luvassa olikin lettukestit. peditiosta oli etukäteen tiedotettu kunnanjohtajalle ja Ålands Tidningenin toimitukseen. Kunnanjohtaja oli valitettavasti kiireinen Ahvenanmaan itsehallinnon 75-vuotisjuhlien takia, mutta lehtitoimittaja ahdisteli QRM-manageriamme kolmeen kertaan matkapuhelimen välityksellä. Pihapiiri tuli mittailtua puhelin kourassa hyvinkin tarkkaan, kun toimittajalle seikkaperäisesti kerrottiin, mitä MS- ja EME-kusoilu tarkoittavat. Ruåtsiksi, naturligtvis. Eniten peljättiin, että lehdessä olisi juttua tyyliin: "Valkotakkiset laboratooriopoojaat pyydystelivät meteoreita haaveillaan", mutta artikkeli oli ilmestyessään lähes kuin alan harrastajan kirjoittama.

CQ 6m

Tiistaina repesi kuusi metriä auki ja lokit alkoivat täyttyä myös tällä asemalla. Täyttämättömiä lokkeja sen sijaan kaarteli sinisen meren yllä ja pusikossa sihisteli rantakäärmeitä. Keli pyöri pitkin Eurooppaa koko päivän ja monet huutajat saivatkin uuden maan workittua. Joka aamuksi oli sovittu useita MS-skedejä ja kuuyhteyksiä joista ensinmainitut onnistuivat ja jälkimmäiset eivät antennimoottorin hävitessä kamppailun tuulen voimalle antennin pyörittäessä moottoria eikä päinvastoin. Tässä selvä vihje mahdollisille uusille sponsoreille, uusi kääntömoottori olisi  nyt tarpeen. Taivaskin oli pilvessä eikä kuuta näkynyt ja mukana olleiden halpahallikompassien suunnat näyttivät ristiin rastiin niinkuin ennenvanhaan suunnistuskisassa hautausmaalla.

Skedejä sovittiin myös kuudella metrillä lisää. Lähes jokainen vasta-asema mankui kusoa myös kahdelle metrille, mutta olimme vielä sen verran kokemattomia, ettemme uskaltaneet sopia skedejä ihan joka minuutille. Tiistai-iltana osallistuttiin VHF-testiin jossa KO09-ruutua jaettiin halukkaille. Yllättävän vaisusti kuului Suomipoika antenneihimme, ruotsalaiset sen sijaan tulivat kovaa. Yritettiin myös kahdella metrillä sovittua gigakusoa Eestin maahan logperiodisella TV-antennilla. Sinnikkäistä yrityksistä huolimatta se jäi yritykseksi. Uskollinen vasta-asemamme veljeskansan maassa jäi ilman uutta ruutua.

Loppu hyvin, QSOilu jatkui

Keskiviikkona kuuden metrin kelit jatkuivat ja kusonpito sen kuin kiihtyi. Asemia purettiin ja paikkoja siivottiin mutta kuso ei katkennut. Kuuden metrin yagin syöttöelementti kiinnitettiin mustekaloilla auton lasikuituisen suksiboxin päälle ja kaapeli kattoluukun kautta sisälle. Nyt workittiin Eurooppaa mobilena. Autosta hajosi laturi ja starttimoottori sanoi wouwou. Mukavahan se oli työntää kolmen tonnin painoista matkailuautoa ylämäkeen käyntiin. Varalaturi vaihdettiin satamassa, jossa myös harjoiteltiin alkuasukkaiden moottoripolkupyörällä ajoa.
Laiva toi meidät takaisin mantereelle ja jotkut onnelliset saksalaiset saivat workittua asemamme kiinteänä, mobilena matkalla Korppoo-Nauvo lossille, lossilla ja taas mobilena. Oli siinä varmasti Frizillä mukavaa kerrottavaa paikallisessa kerhoillassa jossain Mutlangenissa.
Viimein porukka hiljeni moottorin unettavan hurinan alla kelien vaipuessa taustakohinaan ja kuski vain valvoi auton valokiilojen leikatessa halki suomalaisen maalaimaiseman.
Ensimmäiset directit QSL-kortit olivat odottamassa kotipostilaatikossa kun saavuttiin perille.
Retkikuntamme oli suuri menestys, kusoja tuli kaikkiaan yli kaksi tuhatta ja VTTS:n porukka oli taas yhtä seikkailua kuuluisampi
.


Tähän loppuun vielä MS-lokimme:

Date   time Call    QRG    Reports Loc  Remarks 
--------------------------------------------------
010697 0400 OH9NYW  50.180 26 27 KP25GR 30min, sked OK
010697 0500 G1HWY  144.127 26 27 IO90UV 30min, sked OK
010697 0600 G0FIG  144.127 26 27 IO90UU 36min, sked OK
010697 0700 DK0OG  144.127 26 26 JN68GI 20min, sked OK
010697 0725 DL5MAE 144.127 26 27 20min, tail ender
010697 0800 DL1UU  144.127 26 27 JO62SP 20min, sked OK
010697 0830 DF4MAA 144.127 26 27 11min, tail ender
010697 0900 DD0VF  144.127 26 27 JO61VA 15min, sked OK

020697 0400 DL8EBW 144.127 26 27 JO31NF 15min, sked OK
020697 0418 DL4ABJ 144.127 26 27 20min, tail ender
020697 0525 DL1MAJ 144.127 26 27 15min, random
020697 0600 DK8EL  144.127 26 27 JO31PK 30min, sked OK
020697 0700 PA3EFC 144.127 26 27 JO22HA 20min, sked OK
020697 0725 PE1OGF 144.127 26 39 10min, tail ender
020697 0800 DK2PH  144.127 26 27 25min, random

030697 0400 DF7KF  144.127 26 27 JO30GU 11min, sked OK
030697 0415 DL8YHR 144.127 26 27 20min, random
030697 0500 DH3YAK 144.127 26 26 JO31RS 35min, sked OK
030697 0600 DK5DQ  144.127 26 27 JO31PH 20min, sked OK
030697 0700 YU7EW  144.127 26 26 KN05HP 60min, sked OK

040697 0430 DL9ZY  144.127 26 26 25min, random
040697 0500 DJ7OF  144.127 26 27 JO51HQ 12min, sked OK
040697 0515 DL3IAE 144.127 26 27 10min, random
040697 0525 DL9AN  144.127 26 27 10min, random
040697 0530 DL9YEY 144.127 26 37 15min, random 
040697 0600 DL1EAP 144.127 26 27 JO31IK 11min, sked OK
040697 0630 DJ3MY  144.127 26 27 15min, random
040697 0700 DL2ARD 144.127 26 27 JO60AR 16min, sked OK
040697 0716 DL2DXA 144.127 26 27 30min, tail ender
040697 0815 HB9DBM 144.127 26 26 25min. random 

ja 6m tilastoa:

613 QSO's, 116 squares and 31 countries
Countries: 9A, 9H, DL, EA, EA6, EI, F, G, GD, GI, GJ, GM, GW, HB, HB0, I, LA, LX, LZ, OE, OH, OK, ON, PA, S5, SM, SP, T7, UA, YO, YU


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti