tiistai 31. joulukuuta 2013

Historiaa - LIZPEDITIO #10

Tällä erää viimeinen peditiotarina....

Kökarin poikain paluu - OH0LIZ Kökar Peditio 5.-12.6.1999

Tälle peditionille otettiin perhettäkin mukaan ja suunnittelua etukäteen oli vaikka mitä.

Tässä yksi "suunnittelupöytäkirja"

KÖKAR 99 muistilistaa


Tiistaina 18.5 sovimme mm. seuraavaa:

Jokainen ottaa mukaansa henkilökohtaiset ruokailuvälineensä (lautanen, muki, lusikka, haarukka, veitsi). Jokainen myös huolehtii omien ruokailuvälineidensä tiskistä. Näin joudutaan tiskivuoroja järjestämään vain yhteisistä pannuista ja kattiloista, eikä roskaavia kertakäyttölautasia ajelehdi pitkin saarta. Kerran päivässä tehdään yhteinen lämminruoka ja kahvia useammin. Grillimakkarat, leivät ym. jokainen hoitanee itse. Mukaan ei kannata ottaa kuin parin päivän muona-annos, saaren kaksi kauppaa pystynevät tarjoamaan jälleen herkkujaan. KRQ ja MWZ toiminevat Grillimestareina. Lähtö on aamulla kello 7.00. KRQ + Saara haetaan kotoaan 6.45, MWZ ja LEP jostain Kuusaalta (?) klo 7.00. Isot tarvikkeet lastataan autoihin jo torstai-perjantaina. Ajoreitti Lahti-Riihimäki-Parainen jne. Pysähdyksiä matkana varrella lasten pyynnöstä. Virallinen peditiokanava 145.300 FM. KRQ + Saara, MWZ majoitus avoin, pahimmassa tapauksessa teltassa, varautukaa siihen. Tuvassa mahtuisi mutta yöworkkiminen pitänee hereillä?. Saunan pukuhoneessa saattaa olla laveri.


OH5YW:
- kannettava PC
- MS-laitteet ja kaapelit
- VHF/UHF-radio
- Poweri
- Narua
- Jatkojohto
- 4-os haaroituspistorasia
- heittopainoja
- Kökar Special HF-antenni
- lokilehtiä
- talouskamat (padat, kattilat, pannut ym.)
- muurikka
- ensiaputarvikkeet
- 6m antenni
- TV + videot
- työkaluja
- adaptereita, koksuja ym.
- onkimatoja
- sirmakka + nuotteja
- kiinalainen katukeittiö + hiilet
- VHF ja UHF antennit + harukset
- IC-706
- ämpäreitä


OH5LAQ:
- HF radioasema + kaapelit PC:tä varten
- HF lankanatennit
- poweri
- TV
- SA INT mastoja 2 kpl
- mikrouuni
- ensiaputarvikkeet
- 4-os haaroituspistorasia
- narua
- heittopaino, adaptereita ym.
- retkipöytä (?)
- soittopeli
- ulkopelejä
- vesisäiliö


OH5FP:
- kannettava PC
- alumiinitikkaat
- jatkojohto 25m
- koaksiaaleja
- poweri
- neliskulmainen masto
- 4-os haaroituspistorasia
- Johnson 4Hp
- puutarhatuoleja
- antennianalysaattorit
- ensiaputarvikkeet
- narua
- työkaluja, adaptereita, liittimiä, pakoputkiklemmareita ym.
- kotisirkkeli
- mikki


OH5LJO:
- IC-706 + poweri + tuneri + lanka-antenni
- sulakepohjia ja sulakkeita
- 4-os haaroituspistorasia
- ylimääräinen poweri
- narua
- kompassi


OH5LEP:
- pakettiradioasema (PC+radio+HF/VHF antennit)
- 4-os haaroituspistorasia


OH5KRQ:
- digitaalikamera + korppuja
- kannettava PC
- 4-os haaroituspistorasia


OH5MWZ:
- kannettava PC x 2
- kaasugrilli + pullo
- akkuporakone
- lihaköntti
- 4-os haaroituspistorasia

Sitten päästiin itse asiaan....

VTTS:n kontestiporukka oli kahden vuoden tauon jälkeen taas vedossa, ja toinen Kökar -pedeitio oli valmis alkamaan.

Esisuunnittelu 

Alkusanat uudelle peditiolle oli lausuttu jo edellisen reissun jälkeen (RA 9/97). Matkan tarkempi kohde vaihtui lukuisia kertoja eri puolille Ahvenanmaata. Lopulta päädyttiin samaan Kökarin Överbodan kylään, Sigurd Janssonin vuokramökkiin, kuin edelliselläkin kerralla. Juhan, OH5CW, sauna lämpeni lukuisia kertoja, ennen kuin suunnitelmat olivat lopullisessa muodossaan. Saunan vanhat lauteet valittivat viimeisiään suunnitelmien hioutuessa. Kirjoitushetkellä vanhat lauteet lämpenevät kiukaan kidassa.

Peditiota varten hankittiin seuralle uudet QSL –kortit, jota projektia Hannu, OH5FP, valmisteli. Aki, OH5MWZ, puolestaan otti mukaansa ison kaasugrillin. Kaikille matkaanlähtijöille oli määritetty oma vastuualueensa mukaan otettavista tavaroista: radiot, antennit, tietokoneet, kaapelit jne. Jopa soittokojeet ja sirmakat oli erikseen mainittu. Eihän matkalle pelkästään kusoilemaan lähdetty.

Alkuvalmistelut ja menomatka

Koska haluttiin tehdä jotain erikoista, valmistettiin oma antenni: Kökar Special eli 4-el 12 m monobanderi. Antenneille saatiin lainaksi kaksi tumman vihreää kaksitoistametristä teleskooppimastoa (12 m ja 2m/70cm). Nämä antennit aiottiin saada myös kääntymään. Kuudella metrillä aiottiin käyttää n. kahdeksan metriä korkeaa kiinteää teleskooppimastoa. Työkaluja hankittiin omista ja toisten nurkista. Näiden lisäksi mukaan otettiin erinäinen määrä lanka-antenneja.

Ruoan hankinnassa käytettiin suhteita. Aki, OH5MWZ, toimi grillimestarina ja ruokatavarahankkijana. Lisäksi matkalta hankittiin lisää evästä. Matkavastaavana toiminut Kari, OH5YW, hoiti mökki- lautta- ym. varaukset.

Lähtöpäivän aamuna Karin Josefiina (matkailuauto), Hannun pakettiauto ja Juhan henkilöauto muodostivat letkan Kouvolan suunnalta kohti Korppoota. Matkalla pysähdyttiin kahville Kärkölässä ja Paraisilla nautittiin lounasta. Matka taittui mitä huikeampia suunnitelmia punoessa. Perillä lauttarannassa ohikulkijat hämmästelivät ihmeellisen näköistä seuruetta, jotka puhuivat outoa ”radioamatöörikieltä”.

Kökarin lauttajonossa kolmella autolla


Leirin pystytystä ja workkimista

Leirin pystyttäminen alkoi antennitalkoiden merkeissä, ensin koottiin 12 m antenni valmiiksi. Samalla Aki, OH5MWZ, porasi kallioon reikiä harusten kiinnikkeitä varten. Siinä akkukäyttöinen poravasara lauloi ja kivimurska pölisi. Kiinnikkeet suunniteltiin siten, että antennien purkamisen jälkeen niiden sijaintia oli lähes mahdotonta havaita. Näin ei oltaisi pilaamassa ainutlaatuista Ahvenanmaan luontoa. Nostoa oli jo etukäteen harjoiteltu, joten suurempia yllätyksiä ei ollut luvassa. Mökin tuvan seinällä olevasta sähköpääkeskuksesta löytyi sama 10 A sulake, joka sinne edellisellä käynnillä oli jätetty. Kun antenni oli ylhäällä ja demokuso pidetty, oli aika siirtyä nauttimaan ”Kökarin Kuuluisaa Kitkerää” eli aitoa pannukahvia. VHF –yagi saatiin omaan mastoonsa seuraavan aamun MS -kusoja odottelemaan. Kuuden metrin yagi ja lanka-antenneja vielä paikoilleen ja sitten päästiinkin saunaan. 
Antennit kohta ylhäällä

Juha, OH5CW, oli lopettanut jo kahdelta yöllä CW:n kilkuttamisen ja mennyt nukkumaan. Aamulla kahvipannu porisi liedellä ja Kari, OH5YW, oli jo valmiina MS –skedejä purkamassa. Yhteyksiä tuli vaihtelevalla menestyksellä, n. 70% kaikista skedeistä meni läpi. MS-yhteyksien vasta-asemista osa varmisti yhteydenpidon GSM-puhelimella ennen, jälkeen ja kuson aikana. Puhu siinä sitten enklantia samalla kun pidät MS-yhteyttä ja taustalla häärii 12 muuta ihmistä. Seuramme luonteen mukaisesti suoritimme tieteellisiä kokeiluja myös pitkällä langalla (n. 200m). Ei siitä varsinaista menestystä tullut, mutta Juha, OH5CW, piti sillä kuitenkin yhteyksiä mm. Venäjälle.

kusot taas kulkee


Hannu viritteli kannettavan PC:n äänikortteineen PSK-31:lle 20 m:llä. Esa, OH5KRQ, workki sitä hyvinkin innostuneesti. Yhteyksiä tuli pääsääntöisesti ympäri Eurooppaa ja Venäjää. Amerikkalaisiakin kuultiin, mutta kaksisuuntaista yhteyttä ei saatu aikaiseksi. UHF –testiin osallistuttiin myöskin OH0LIZ –kutsulla. Lähinnä keskityttiin pisteiden jakamiseen. Huomattiin, ettei QTH välttämättä varmista hyvää sijoitusta. Ruotsalaisia tuli toki enemmän, mutta osa OH-asemista jäi workkimatta.

Joinakin päivinä oli niin lämmintä, että osa asemakalustuksesta kannettiin pihapöydälle, workkiminen jatkui sieltä. Kuka sitä nyt lämpimänä kesäpäivänä viitsii neljän seinän sisällä löhöillä. Virvokkeita auringon paistaessa kului hieman enemmän, mutta se on jo eri juttu.

pihaltakin piipitys kantautuuRuokailu

Aki, OH5MWZ, hankki etukäteen n. 25 kg lihapiirakoita, leivänpäälliskinkkua 4 kg, possun kimpaleita toista jääkaapillista, jätesäkillisen leipiä ja mitä muuta vielä. Valmistettujen ruokien pienin yksikkö oli ämpärillinen. Sunnuntaina tarjoiltiin lihasoppaa kattilallinen (n. 10 l), maanantaina muusia samanlainen määrä + 5 l lihapullakastiketta (toista sataa pullaa, eikä olleet pieniä!!!). Tiistaina syötiin edellisten jämät. Keskiviikkona oli hernesoppaa ja lettuja. Torstaina ruokailtiin päiväretken yhteydessä Maarianhaminassa, perjantaina kaikilla oli omat eväät. Kaikesta huolimatta joku oli koko ajan kaupassa! Pia, OH5JZP ja Johanna toimivat pääasiallisina keittiömestareina, josta syystä heidät myös Ahvenanmaa –paidoin puettiin. Pelolla odottelimme punnitusta, jahka päästäisiin kotiin.

sapuskaa syntyy


Muita aktiviteetteja ja omituisia sattumuksia

Saunaa lämmitettiin joka ilta vähintään kerran. Sauna oli sama kuin edelliselläkin kerralla, eli löylyhuoneen kapasiteetti noin 2 ½ henkilöä. Ei siellä ollutkaan viittä enempää missään vaiheessa. Taisipa joku uskalias käydä meressäkin, vesi ainakin oli taatusti viilentävää. Retken nuorin osallistuja, Toni (5 kk), löylytteli myös varovasti. Saunanlämmittäjävuorojen vaihtuessa kävi niinkin, että ensikertalainen lämmitti vahingossa naapuritalon saunankin.

Musiikki oli myös vahvasti edustettuna. Arto ”Veikko Lavi”, OH5LJO, ja Johanna hoitivat sirmakan revittelyn, Juha, OH5CW, soitti kitaraa ja Hannu, OH5FP, näppäili ”kotisirkkeliä” eli pientä kosketinsoitinta. Jossain vaiheessa Esa, OH5KRQ, innostui tekemään legendaariseen ”Pilvee, pilvee” –kappaleeseen uudet sanat. Uuden laulun kantaesitys oli keskiviikkoiltana, kun juhlittiin Villen, OH5LEP, syntymäpäivää. Pirtin vanhanmallisessa puusohvassa majailleet verenhimoiset lutikatkin muuttivat muualle.

soitto soi ja laulu raikaa


Koska matkalla oli mukana myös ensikertalaisia, kierreltiin päivien aikana paikalliset nähtävyydet. Vanha luostari ja kappeli, samoin kuin vanha ”Sjöbjörn” -alus tulivat nähdyiksi. Jo tulomatkalla huomattu tuulivoimala oli niin kiinnostava, että sitä käytiin useasti katsomassa. Pääsivätpä Esa OH5KRQ, Ville OH5LEP ja Aki OH5MWZ kurkistamaan ”konehuoneeseen”, kun huoltomiehet olivat asentamassa näyttötaulua valvontarakennuksen seinään.

Keskiviikkona aioimme mennä Maarianhaminaan, mutta aamuyöllä puhkesi sellainen myrsky, että ajatuskin laivamatkasta kauhistutti. Antennimastot vääntyivät mutkalle ja harukset vonkuivat tuulessa, mutta kaikki viritelmät kestivät paikoillaan. Illaksi jo hieman selkeni. Torstaipäivän vietimme sitten Maarianhaminassa. Ainoastaan Arto, OH5LJO, jäi talonvahdiksi. 

Sää oli todella suosiollinen, aurinko paistoi kirkkaalta taivaalta ja oli lämmin. Laivamatkan aikana lapset katselivat televisiota tai pelasivat pelejä, aikuisilla oli omat virikkeensä. Laivan henkilökunnan edustajalta tiedusteltiin mahdollisuutta päästä tutustumaan komentosiltaan. Ei päästy. Kysyi kuitenkin, olemmeko kalastusretkellä vai millä. Kun sanoimme olevamme radio-amatöörejä ja asuvamme Kökarissa, hän tiesi heti, mistä joukkiosta oli kysymys. Millainenkohan maine meillä mahtaa saaren asukkaiden keskuudessa olla?

Laiva rantautui aikanaan Långnäsin satamaan, jossa loput matkustajat ja autot jäivät pois kyydistä. Lautta pysähteli entisen ”mummovuoron bussin” tyyliin muillakin saarilla. Matka jatkui bussilla, ja siitä muodostuikin oma numeronsa. Tien kapeuteen, mutkaisuuteen ja liikennemäärään nähden vauhti oli kovaa ja kyyti kylmää. Perille kuitenkin päästiin, ja kaupunkikierros saattoi alkaa. Tuliaisia kertyi kassien pohjalle runsaasti. Paluumatka satamaan olikin rauhallisempi. Laivamatkan jälkeen hätäisimmät pääsivät suoraan saunaan. Siellä sitä oli mukava lämmitellä, etenkin kun oli ensin laivan kannella polttanut päälakensa.

Kunnanjohtajan kukkatervehdys
Meillä kävi myös vieraita. Suunnilleen kunnanjohtajaksi tai vastaavaksi itsensä esitellyt Åke ”Kometan” Karlsson (nimi muutettu) saapui eräänä iltana hieman liikuttuneessa tilassa touhujamme ihmettelemään. Epäilimme kyllä miehen titteliä. Emäntäväkeä hän ilahdutti hienolla kukkapuskalla. Vieras kuunteli aikansa haitarin soitantaa ja postui omille teilleen. Ennen lähtöämme hän antoi vielä lapsille rahaa makeisten ostoon.
Toinen vierailija olikin tuttu, mökin omistaja Sigurd Jansson. Keskusteluissa tuli esille, että hän oli ollut vuosikausia merillä ennen eläkkeelle jäämistään, ja tunsi radioasioita paljonkin. Olipa hänen mökkinsä viereisellä kalliolla ollut aikoinaan lentoliikenteen suunnistusmajakan mastokin.
Batman!

Kolmas vierailija oli kenties erikoisin. Keskellä päivää kupsahti lepakko mökin nurkalle, liekö RF:n tainnuttamana. Jonkin aikaa maassa maattuaan ja sitä tuijoteltuamme se virkosi, ja lensi tiehensä, vaikka yhteen ääneen olimme todenneet lepakoiden olevan lentokyvyttömiä jos ne makaavat maassa. Lajitoverinsa olivatkin jo iltaisin pihalla vierailleet huikeita ohisyöksyjään esitellen.
Leirin purku ja paluumatka

Perjantaina iltapäivällä aloitettiin antennien purkaminen. Viimeiseksi illaksi jätettiin paikoilleen vain G5RV ja joitakin dipoleja. Nekin purettiin yöllä pois. Aamulla oli aikainen herätys, suoritettiin loppusiivous ja viimeisten tavaroiden pakkaaminen. Jostain nurkasta löytyi yllättäen puoli säkillistä syömättömiä leipiä. Linnuilla ja siileillä oli herkkujuhlat sinä iltana.

Paluumatkalla kaikki olivat jo hieman väsyneitä, tosin perinteinen pysähdys Forssassa oli mieluinen ja ravitseva. Lapset nukahtivat Josefiinan yläpetille ja muutkin matkalaiset olivat hiljaisia.

Loppusaldoksi muodostui mukava matka; kusoja n. 2600 kpl (Juha, OH5CW yli 2000), uusia kokemuksia ja tuttavuuksia sekä muisteltavaa talvi-illoiksi. Yhteyksiä oli aika kasa, mutta kuinka monta jäi pitämättä? Hannu, OH5FP ilmoitti jo yksin jättäneensä pitämättä yli 400 yhteyttä. Uuden pedition suunnittelu on jo täydessä vauhdissa, mutta siitä enemmän ensi keväänä. Peditiolla otetuista kuvista ja tallennetuista äänistä tehdään mukana olleille romppu, jota voi selata muistin tueksi. Harmiksemme kaikista saarella otetuista kuvista jäi puuttumaan eläinsuojeluvaltuutettu Anne Erkisson.

Kiitokset kaikille mukana olleille, kutsuihin vastanneille, korttien lähettäjille, vihjeiden laittajille sekä tukijoillemme. Tietoisesti tai tietämättään meitä tukivat mm. Skanneri –lehti, Computec Oy, Suomen Valtio, Anjalankosken kaupunki ja monet yksityiset henkilöt.2 kommenttia:

  1. Näitä on hauska lukea, kiva muistella menneitä retkiä. Niitäkin, joissa ei vielä ite ollut mukana.

    VastaaPoista
  2. saiskohan sitä vielä yhden pedition kasaan. Olis hauska itekin tuollaiselle osallistua.

    VastaaPoista